Bátfai Hacker Stream

Bátf41 Haxor Str34m

Bátf41 Haxor Str34m

Szolón hackerei

2019. október 26. - nb

SOLON’s-Hackers – Esport kultúra utánpótlás és tehetséggondozó egyéni családbarát program

SOLON 2020

A Krisztus előtti hatodik évszázadban alkotó ókori bölcset, Szolónt úgy mutatja be a múlt század végén alkotó amerikai pszichológus Julian Jaynes[1], mint az első olyan „ismert” embert, akinek a mentális működése a miénkhez hasonló volt. Ő már úgy tudott írni az emberről, ahogyan az időben visszamenve mi magunk is írnánk. Mert Jaynes „két kamarás tudat” elmélete szerint a Szolón kora előtti időkben az emberek mind olyanok voltak, mint azok a mai embertársaink, akik skizofréniában szenvednek. Intuitív háttérként az „Egy csodálatos elme”[2] című filmet érdemes megnézni. Bár ebben, a jaynesi érvelésben legjellemzőbb „hallott hallucinációk” nincsenek fókuszban, de igaz történetként bemutatja a ma talán legismertebb (matematikai eredményeiért közgazdasági Nobel díjat kapó) John Nash életét, akit skizofréniával diagnosztizáltak[3].

Számunkra ebből most annyi az érdekes, hogy ha ez az elmélet igaz, akkor alig néhány ezer éve nemcsak a technológia volt más, ami nyilvánvaló, hanem az agyi „hardverünk és szoftverünk” is, ami egyáltalán nem nyilvánvaló, hanem sokkal inkább meglepő. Mindenesetre új megvilágításba helyezi Merlin Donald kognitív evolúcióról szóló vízióját, miszerint: „az elme új architektúráját építjük meg, olyat, amely hatékonyabb reprezentációs eszközökkel rendelkezik, és képes saját magát megérteni”[4]. Ennek a víziónak az értelmezése az lehet, hogy agyunk „hardverének és szoftverének” fejlődése ma is folyamatban van.

Eddig volt a tudomány. Innentől a feltételezés, miszerint a következő donaldi kognitív átmenetet az esport katalizálhatja, ezt az átmenetet nevezzük mi esport kultúrának[5]. Ez lesz az a közeg, ahol hitünk szerint a mesterséges (általános) intelligencia meg fog jelenni.

A Szolón 2020 program

Ennek tükrében értelmezzük az alábbi egyénre (tanuló vagy diák, a továbbiakban csak „hacker”) szabott, családbarát fejlesztési programunkat, mely az alábbi négy pilléren nyugszik:

  • „suli”, a mindenkori reguláris tanulás, konkrétan az iskolai teljesítmény
    • itt az a minimális elvárás, hogy a program végén a hackereknek jobb átlagot kell elérniük a program elején rögzítettnél
  • „esport”, a gépes (egy mobilos és egy számítógépes) játékokbeli teljesítmény
    • itt a cél a játékkultúra emelése, a szervezett játék, a közösségépítés, a minimális elvárás, hogy vegyen részt a hacker a mobilos és a gépes versengésben
  • „matlog”, a matematikai logika tanulása
    • itt a hackerek 2-3 hetes ciklusokban (kistreamelt anyagot[6] és) feladatsorokat kapnak, amelyek megoldásait értékelésre vissza kell küldeniük, a minimális elvárás, hogy a hacker minden feladatsort küldjön vissza és azok legalább 60%-ban jók legyenek (lehet javítani persze)
  • „prog”, a programozás tanulása
    • itt a hackerek 2-3 hetes ciklusokban (kistreamelt anyagot és) feladatot kapnak, amelyek megoldását értékelésre vissza kell küldeniük, a minimális elvárás, hogy a hacker programja fusson

A programban nincs fizikai találkozás, a hackerek otthoni környezetükből/környezetükben vesznek részt benne. Mind a négy esetben versenyben vannak: ki javít többet, ki játszik jobban, ki „matlogozik” jobban, ki programozik jobban?

A díjak

A program lezárásakor értékeljük a résztvevő tanulókat és diákokat. A program díjazást nem biztosít, hanem csak egy „igazolást” ad a programban elvégzett teljesítményről, amely alapján a szülő biztosíthat a gyermekkel előre megbeszélt díjat a saját gyermekének.[7]

A programot az a hacker teljesíti, aki mind a négy irányban teljesíti a minimális elvárást. Továbbá a programban résztvevők között összevont rangsort alakítunk ki, mind a négy irányban lesz egy rangsor, melyekből az összevont rangsor a helyezések átlagából adódik majd.

A játékok

A kiválasztott mobil és PC-s játékok ingyenesen elérhetőek:

Minden résztvevő hackernek egy mobil és egy PC-j játékban kell szerepelnie a programban. A játékbeli célok meghatározása az érdeklődő hackerek játékbeli szintjétől is függően kerül meghatározásra az érdeklődési fázis során. (De tipikusan egymással versenyeznek a program resztvevői a játékokbeli esetleges tornákra, barátságos meccsekre, kihívásokra alapozva.)

A programozás

R nyelvű bevezető programozás két példán át: az ikerprímek és a Brun tétel, illetve a Monty Hall-paradoxon. Ezekhez írott anyag és stream készül, ajánlott intuitív megalapozó filmek a „Kapcsolat”[8] és a „21 Las Vegas ostroma”[9]. „Előtanulmányként” ezeket a streameket csináltuk:

Jelentkezés

10-18 éves korig várjuk az érdeklődő tanulók, diákok szüleinek visszajelzését a következő email címen: batfai.norbert@inf.unideb.hu, vagy ebben a Facebook csoportban:  https://www.facebook.com/groups/SOLONHackers

A program ütemezése

A program jelen, első verziója a megfelelő számú (10-20) jelentkező érkezésével indulna és a 2019/2020 tanév első félévével zárulna.

Figyelmeztetés

Fontos, hogy a programot lelkesedésből, társadalmi munkában csináljuk[10] és az is megeshet, hogy nem tudjuk megvalósítani, hanem menet közben egyszerűen leáll a program… nyilván ezt azért próbáljuk elkerülni, de mégiscsak megnyugtató, hogy leírtuk ezt a figyelmeztetést.

Debrecen, 2019. 10. 24. Dr. Bátfai Norbert

https://www.clashofstats.com/players/norbertbatfai-929R0LGVU
https://royaleapi.com/player/9YY0QQQCQ

 

[1] Jaynes, J. (1986) Consciousness and the voices of the mind, Canadian Psychology/Psychologie canadienne, 27(2), 128-148. doi: 10.1037/h0080053

[2] https://www.imdb.com/title/tt0268978

[3] Davies H (2002) Hearing Voices Past and Present: A User’s Perspective, In: Harris N., Williams S., Bradshaw T. (eds) Psychosocial Interventions for People with Schizophrenia. Palgrave, London. doi: 10.1007/978-1-4039-3759-9_2

[4] Donald, M. (2001) Az emberi gondolkodás eredete, Osiris Kiadó, 328. oldal.

[5] Bátfai N. (2019) Esport kultúra: a mesterséges intelligencia kognitív evolúciós értelmezése, https://gitlab.com/nbatfai/pasigraphy-rhapsody/blob/master/para/docs/hungarian_mitel.pdf

[6] Linkek, Twitch (https://www.twitch.tv/nbatfai) vagy YB (https://www.youtube.com/c/nbatfai) videókra.

[7] Illetve magunk is megpróbálunk támogatókat szerezni a programhoz, például egy könyvtár könyvjutalommal támogathatná az első három helyezettet stb. - de csak az ilyenek leszervezésének megpróbálását tudjuk ígérni, mást, azaz semmi biztosat nem.

[8] https://www.imdb.com/title/tt0118884/

[9] https://www.imdb.com/title/tt0478087/

[10] A szerző és gyermekei. Illetve a szerző (gyermekei) hackerei szervezők és a program hacker résztvevői is egyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaxor.blog.hu/api/trackback/id/tr9615264054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása